Geschillenregeling in huwelijkse voorwaarden

Printvriendelijke versie

Er worden vaak grapjes gemaakt over de hoge advocaatkosten bij een echtscheiding. Toch is het lang niet altijd nodig om die kosten hoog op te laten lopen.

Als beide echtgenoten een eigen advocaat nodig hebben kan de scheiding een flinke kostenpost worden. Als de echtgenoten het met elkaar eens zijn over hun scheiding kunnen zij ook samen een advocaat in de arm nemen, en afspraken met elkaar maken over de kinderen, en zaken als het huis en de alimentatie.

Sommige echtparen nemen – meestal op advies van hun notaris – een geschillenregeling op in hun huwelijkse voorwaarden. Volgens de geschillenregeling moeten de echtgenoten bij onenigheid over de uitleg en de uitvoering van de bepalingen in de huwelijkse voorwaarden een mediator inschakelen, of als dat niet lukt, een onafhankelijke deskundige als bindend adviseur.

De Rechtbank Amsterdam oordeelde onlangs dat een vrouw, die niet bereid was om met haar man in mediation te gaan, niet kon worden gedwongen, omdat mediation berust op vrijwilligheid. De rechter vond het wel aanvaardbaar dat het echtpaar gebonden was aan het inschakelen van een onafhankelijke deskundige als bindend adviseur.

Wilt u meer weten over het opstellen van huwelijkse voorwaarden en een geschillenregeling in het bijzonder? Neem gerust contact met ons op, onze notarissen en kandidaat-notarissen helpen u graag.

Bron: Rb. Amsterdam 17 juli 2019, nr. C/13/649030/FA RK 18-3575 e.a. (ECLI:NL:RBAMS:2019:5053).