Legaten niet verjaard?

Printvriendelijke versie

Als in een testament staat dat iemand een legaat krijgt, is het gebruikelijk dat hij daar bericht van krijgt. Maar wat gebeurt er als iemand niets hoort over het legaat?
De erfgenaam, executeur of notaris stuurt meestal een brief, met een kopie van de passage uit het testament waaruit blijkt wat hij of zij krijgt. De persoon die het legaat krijgt, ook wel ‘legataris’ genaamd, weet dan waar hij recht op heeft, en kan als het te lang duurt aan de bel trekken.
Zo speelde er onlangs een geval bij de rechter van twee dochters en een zoon wier moeder in 1986 is overleden. In het testament van de moeder heeft zij voor haar dochters legaten van geldbedragen opgenomen. Zij hebben aan hun broer een volmacht gegeven om de nalatenschap af te wikkelen. Later blijkt dat zij de legaten hadden moeten krijgen, maar dat de broer nooit heeft uitgekeerd.
De dochters laten het er niet bij zitten en stappen naar de rechter. De broer is inmiddels overleden en zijn erfgenamen vinden dat de dochters te laat zijn, de kwestie is verjaard. De rechter denkt er anders over. De dochters wisten pas in 2014 van de legaten in het testament van hun moeder en hebben de bedragen binnen een redelijke termijn opgeëist. Daarnaast blijkt dat de broer het legaat aan zichzelf wel heeft uitgekeerd. De rechter vindt het onaanvaardbaar dat de dochters hun legaten dan niet krijgen.

Wilt u weten of u staat vermeld in een testament van een overleden persoon? Neem dan gerust contact met ons op, wij kunnen dat voor u nagaan.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden 10 december 2019, nr. 200.226.803/01, ECLI:NL:GHARL:2019:10619.