Oprichters aansprakelijk voor daden als bv i.o. toch niet wordt opgericht

Printvriendelijke versie

Wie is er aansprakelijk als een rechtshandeling door een bv in oprichting (i.o.) uiteindelijk niet wordt bekrachtigd? Die vraag moest de Rechtbank Den Haag beantwoorden in een zaak waarin onder die omstandigheden een pand was aangekocht.

De kopende bv i.o. kocht het pand, maar werd uiteindelijk toch niet opgericht. De vraag is wie er dan aan de overeenkomst is gebonden. In de wet staat dat degene die een dergelijke handeling verricht namens een bv i.o. hoofdelijk aansprakelijk is om de overeenkomst na te komen. Alleen als uit de overeenkomst anders zou blijken, kan aan deze verantwoordelijkheid worden ontkomen.
Omdat in deze zaak de bv uiteindelijk niet werd opgericht, kon ook de koop niet worden bekrachtigd. In de overeenkomst was ook niets geregeld over aansprakelijkheid, zodat hier de wet van toepassing was.
Dat betekent dat degenen die namens de bv i.o. de koop overeenkwamen hoofdelijk gebonden zijn aan de overeenkomst en daarmee ook aansprakelijk zijn.

Wilt u meer weten over het oprichten van een bv en de aansprakelijkheid die daarmee gepaard gaat? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Opmaat 10/10/19, 2019/760, ECLI:NL:RBDHA:2019:4212.