Testamentair bewindvoerders strafrechtelijk veroordeeld voor verduistering

Printvriendelijke versie

Veel ouders nemen een regeling op in hun testament, speciaal bedoeld om te voorkomen dat hun jonge kinderen de erfenis gaan verbrassen.

Als kinderen een erfenis krijgen, zijn ouders vaak een beetje bang dat de kinderen nog niet in staat zullen zijn met geld om te gaan. Het is dan mogelijk om iemand aan te wijzen, meestal uit de familie-of vriendenkring, die het geërfde vermogen van de kinderen beheert, tot een door de ouders zelf ingestelde leeftijd. De leeftijd ligt dan meestal rond de 25 jaar zodat kinderen eerst hun opleiding kunnen afmaken en inmiddels hopelijk een beetje verstandig met geld kunnen omgaan. Een dergelijke regeling wordt testamentaire bewind voering genoemd.

Doorgaans zullen ouders iemand aanwijzen die zij bijzonder deskundig en vertrouwd achten. Toch kan het – bijvoorbeeld in geval er een aanzienlijk vermogen wordt nagelaten – goed zijn extra waarborgen in te bouwen. De rechtbank Overijssel heeft recent uitspraak gedaan in een zaak waarbij een minderjarig kind vier miljoen euro had geërfd. Eén van de bewindvoerders leende het grootste gedeelte van het geld uit aan een noodlijdende BV, die korte tijd later failliet ging. De bewindvoerders zijn inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen van anderhalf en twee jaar.

Doorgaans zal voor de meeste weldenkende burgers de gedachte dat zij jaarlijks aan de kantonrechter rekening en verantwoording moeten afleggen genoeg zijn om geen misbruik te maken van het geld. Voor een aantal in de wet omschreven handelingen – zoals verkoop van een huis, of zoals in dit geval het verstrekken van een lening - moet de bewindvoerder zelfs eerst machtiging aan de rechter vragen, zodat er voldoende waarborgen zijn ingebouwd.

Ook al is het aantrekkelijk om grotere vermogens te beleggen. De risico’s worden ook groter. Voor extra zekerheid kan het goed zijn na te denken over geblokkeerde tegoeden bij de bank, waar de bewindvoerder alleen met machtiging van de rechter over kan beschikken. Of het aanstellen van twee bewindvoerders die samen moeten tekenen. Het rendement wordt wellicht lager, maar de kans dat het vermogen weg raakt neemt ook af. Soms kan dit een goede oplossing zijn om de periode te overbruggen totdat het kind oud genoeg is om zelf te bepalen wat hij of zij met het bewaarde vermogen wil doen.

Wilt u nadenken over een bewind op maat? Wij denken graag met u mee.

Bron: Notamail, 2 juni 2017, nummer 132.