Voorkom fiscale problemen met hypotheekrenteaftrek bij echtscheiding

Printvriendelijke versie

De Belastingdienst gaat mensen in echtscheiding voorlichten met een campagne attenderen op de regels voor het aftrekken van hypotheekrente en het aanvragen van toeslagen. In de praktijk blijkt het bij die onderwerpen nogal eens mis te gaan. De Belastingdienst wil helpen voorkomen dat mensen in echtscheiding later ook nog eens een aanslag krijgen op onder meer te veel genoten hypotheekrenteaftrek of toeslagen.

Het advies is om belastingzaken en toeslagen tijdig te bespreken en te regelen. Dat is nog meer van belang als er kinderen of een koopwoning in het spel zijn. Voor de Belastingdienst is het fiscaal partnerschap leidend in de beoordeling of er al dan niet teveel renteaftrek of toeslagen zijn genoten.
De campagne is te vinden op het platform belastingdienst.nl/scheiden. Daarin is ook een persoonlijke scheiden-checklist opgenomen. Met het doorlopen van de checklist krijgt u een overzicht van zaken die u moet regelen als u uit elkaar gaat. Daarmee kunt u ervoor zorgen dat belastingen en eventuele toeslagen aansluiten op uw nieuwe situatie.
Fouten worden nu vooral gemaakt als partners samen een koophuis hebben en bij de belastingaangifte beiden de hypotheekrente volledig aftrekken.

Waar moet u op letten als u uit elkaar gaat?
• Zorg er voor dat u exclusief gebruik kunt maken van uw eigen DigiD.
• Ga na op welke rekening toeslagen of belastingteruggaven binnen komen; wijzig dit zo nodig.
• Geef uw adreswijziging door aan de gemeente, die dit doorgeeft aan de Belastingdienst.
• Maak uw persoonlijke scheiden checklist.
• Als u ervoor kiest om samen voor de rest van het kalenderjaar nog fiscaal partner te zijn, mag u in uw jaarlijkse belastingaangifte nog één keer de inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.

Wilt u meer weten over scheiden en de juridische haken en ogen en gevolgen daarvan? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Persbericht Belastingdienst 26/8/19.