Wacht niet tot het sterfbed!

Printvriendelijke versie

Met enige regelmaat wordt een van onze notarissen gebeld met het verzoek naar een ziekenhuis te komen om een akte te maken. Meestal gaat het dan om een testament. De notaris gaat dan natuurlijk met spoed op pad. Als de zieke goed met de notaris kan bespreken wat er in het testament moet komen te staan, kan het gewenste document snel gemaakt worden.
Toch is het verstandig om – als u nog fit van lijf en leden en helder van geest bent – regelmatig bij de notaris langs te gaan. U kunt dan bespreken of er nog zaken geregeld moeten worden voor het geval u onverhoopt komt te overlijden. Een soort APK bij de notaris zou u dat kunnen noemen. U voorkomt dan last-minute-regelingen op het sterfbed.
Onlangs moest de rechter oordelen over iemand die mondeling op zijn sterfbed tegen zijn vriendin had gezegd: ‘Ik geef € 10.000 aan jou, die krijg je van mij.’ Volgens de rechter – ook in hoger beroep – is deze schenking vervallen omdat er geen notariële akte is opgemaakt. Die notariële akte is een vereiste als een schenking pas na het overlijden van iemand moet worden uitgevoerd.

Hoe lang is het geleden sinds u voor het laatst uw persoonlijke situatie met de notaris heeft doorgenomen? Maak gerust eens een afspraak voor een oriënterend gesprek.

Bron: Hof ’s-Hertogenbosch 28 januari 2020, nr. 200.233.580/01, ECLI:NL:GHSHE:2020:249.