Levenstestament populair

Printvriendelijke versie

Heeft u er wel eens over nagedacht wie uw zaken moet regelen als u onverhoopt iets overkomt, bijvoorbeeld een ongeval, beroerte of een geestelijke stoornis, en u uw belangen niet meer zelf kunt behartigen?

Wat zijn uw wensen als de arts moet beslissen over wel of niet medisch handelen, terwijl u door een ongeval in coma verkeert? Heeft u jonge kinderen en wilt u uw wensen voor hun verzorging achterlaten? Of misschien wilt u vastleggen wat er met uw inboedel moet gebeuren als u opgenomen wordt in een verzorgingstehuis? Bent u actief op internet en via diverse social media, en wilt u uw toegangsgegevens en wachtwoorden vastleggen, zodat uw familieleden uw registratie kunnen beëindigen als u dat zelf niet meer kunt?

Voor al deze situaties kunt u tegenwoordig een levenstestament maken. U kunt daarin niet alleen vastleggen welke persoon uw wensen moet uitvoeren maar ook de omvang van de taak van die persoon nauwkeurig omschrijven. Een levenstestament – het woord zegt het al – regelt de situatie tijdens leven en bestaat naast uw ‘gewone’ testament dat pas na uw overlijden gaat werken en waarin u bijvoorbeeld erfgenamen, een executeur of een voogd benoemt.

Levenstestamenten kunnen sinds kort geregistreerd worden bij het Centraal Levenstestamentenregister om te voorkomen dat het document zoek raakt. In korte tijd werden er al meer dan duizend levenstestamenten opgenomen in dit register! Een levenstestament kan voor uw familie veel onduidelijkheid en onenigheid wegnemen. Wilt u meer weten over een levenstestament? Bel ons voor een op uw situatie afgestemd advies!

Bron: epn-notaris.nl 13 september 2011