Wel of geen erfgenaam?

Printvriendelijke versie

Stel u vindt een brief van een notariskantoor op de deurmat, met het bericht: u bent erfgenaam! Dat lijkt verheugend nieuws. Maar let op! Weet u wel waar het vermogen van de overledene uit bestaat? Zijn er wellicht veel schulden of had de overledene een risicovol beroep waaruit – ook in de toekomst – nog aansprakelijkheidsclaims kunnen ontstaan? Allemaal vragen waar u antwoord op moet krijgen.

Het is misschien een geruststellende gedachte dat u niet verplicht bent een erfenis te accepteren. U kunt kiezen uit 3 mogelijkheden: verwerpen, zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden. Als u kiest voor verwerping krijgt u niets, maar wordt u ook nergens aansprakelijk voor. Als u de nalatenschap zuiver aanvaardt krijgt u de gehele erfenis, dus bijvoorbeeld het huis, inboedel, bankrekeningen, maar ook de hypotheekschuld, de persoonlijke lening en de onbetaalde rekeningen. Tot slot bestaat de mogelijkheid beneficiair te aanvaarden, ook wel aangeduid als: aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving. De schulden van de overledene worden dan uit de erfenis betaald, en als de erfenis niet toereikend is wordt u zelf niet aansprakelijk voor de schulden die dan nog resteren. De afwikkeling gaat in dat geval wel met meer formaliteiten en kosten gepaard.

Let er op dat u zich nog niet als erfgenaam heeft gedragen alvorens u gaat kiezen. Als u bijvoorbeeld al geld, kleding, sieraden of andere persoonlijke spullen van de overledene heeft meegenomen, dan heeft u zich al als erfgenaam gedragen. Een schuldeiser van de overledene kan u er dan op aanspreken dat u daarmee stilzwijgend de erfenis heeft aanvaard en toch aansprakelijk bent voor schulden!

Om te voorkomen dat u ongewild aansprakelijk wordt, is het van belang tijdig contact op te nemen met ons. Bel gerust en wij kunnen u precies vertellen waar u rekening mee moet houden bij uw keuze.

Bron: Rechtbank Amsterdam, 12-10-2011