Legaat ‘vrij van rechten en kosten’ in uw testament?

Printvriendelijke versie

Heeft u in uw testament staan dat er ‘vrij van rechten en kosten’ wordt nagelaten? Dan kan het zijn dat uw testament tegenwoordig duurder uitvalt dan u ooit had gedacht.

Als u bepaalde personen of een goed doel een legaat wilde geven, was het voor 1 januari 2006 heel gebruikelijk om het legaat ‘vrij van rechten en kosten’ te maken, dat wil zeggen: de erfbelasting werd door de erfgenamen uit de nalatenschap betaald en niet door degene die het legaat kreeg. Op grond van de Successiewet was er geen ‘belasting over belasting’ verschuldigd. Als een goed doel erfgenaam was, kon dat zelfs een aanzienlijke besparing opleveren.
De Staatssecretaris van Financiën vindt dat degene die het legaat krijgt zonder de belasting te hoeven betalen, daarmee eigenlijk ook de belasting ‘cadeau krijgt’ en heeft deze regeling op 1 januari 2006 gewijzigd. Hierdoor is er bij dergelijke legaten nu wel ‘belasting over belasting’ verschuldigd waardoor er opeens veel meer erfbelasting betaald moet worden. Soms is het zelfs zo erg dat er weinig tot niets overblijft voor de erfgenamen. Dat is waarschijnlijk nooit uw bedoeling geweest! Een oplossing kan zijn dat u de persoon die een legaat krijgt een hoger bedrag toekent, zodat hij zelf zijn erfbelasting uit het legaat kan betalen.
De nieuwe regeling brengt met zich mee, dat veel testamenten waarin legaten ‘vrij van rechten en kosten’ zijn gemaakt, opnieuw moeten worden bekeken en waarschijnlijk moeten worden herzien om te voorkomen dat er te veel erfbelasting wordt betaald.

Heeft u een testament waarin de woorden ‘vrij van rechten en kosten’ voorkomen? Dan is het verstandig uw testament door ons te laten nakijken!