Wetsvoorstel lesbisch ouderschap ingediend bij Tweede Kamer

Printvriendelijke versie

De vrouwelijke partner van de moeder (duomoeder) moet zonder gerechtelijke procedure juridische ouder van een kind kunnen worden. Het wetsvoorstel waarin dat is geregeld is bij de Tweede Kamer ingediend. Om dat te bewerkstelligen moet het afstammingsrecht worden gewijzigd.

De hoofdregel is dat wanneer de duomoeder is gehuwd met de moeder van het kind en duidelijk is dat de biologische vader geen rol zal spelen in de verzorging en opvoeding van een kind, het moederschap van de duomoeder van rechtswege zal ontstaan. In alle andere gevallen kan de duomoeder het kind erkennen. Verder is het de bedoeling dat de duomoeder die als levensgezel heeft ingestemd met een daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad, gelijkgesteld wordt aan de mannelijke levensgezel. De mogelijkheid om de rechter te verzoeken om vervangende toestemming voor erkenning, wordt uitgebreid tot de zaaddonor die in een nauwe persoonlijke relatie staat tot het kind.
Deze aanpassingen houdt in dat het moederschap van deze duomoeder gerechtelijk kan worden vastgesteld, maar ook dat de duomoeder alimentatieplichtig wordt ten opzichte van het kind.

Wilt u meer weten over ouderschap? Bel ons! Wij helpen u bij het doorgronden van de regels over gezag en ouderschap.

Bron: Notariƫle Documentatie 2012/2