Benoeming executeur niet meer in codicil!

Printvriendelijke versie

Een codicil is een eigenhandig opgesteld document waarin u bijvoorbeeld kunt omschrijven dat uw nichtje de antieke ladekast krijgt, en uw broer het gouden horloge van opa dat al jaren in de familie is. Een groot voordeel van een codicil is dat u het zelf kunt aanpassen, bijvoorbeeld als u het ladekastje aan een ander nichtje wil geven. Een nadeel is dat een codicil soms niet gevonden wordt door uw erfgenamen waardoor uw wensen niet uitgevoerd worden.

U kunt slechts spullen vergeven in een codicil, geen geldbedragen. U kunt geen erfgenamen benoemen in het codicil. Om rechtsgeldig te zijn dient een codicil handgeschreven, gedateerd en ondertekend te zijn.

Vroeger was het nog mogelijk om een executeur aan te wijzen in een codicil. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Een vóór 1 januari 2003 gemaakt codicil met een executeursbenoeming blijft wél geldig. Als u een executeur wil benoemen die na uw overlijden uw uitvaart regelt, moet u dat in een testament laten vastleggen. Ook kunt u in het testament vastleggen wat uw wensen zijn voor de afwikkeling van de nalatenschap. Bijvoorbeeld: mag de executeur uw woning naar eigen inzicht verkopen? Of moet hij daarvoor schriftelijk toestemming krijgen van de erfgenamen? Zo kunt u de taak van de executeur naar eigen inzicht invullen.

Voor advies over een zorgvuldige omschrijving van de executeurstaak in uw testament bent u bij ons aan het juiste adres. Als u een testament bij ons maakt bieden we u graag aan om uw codicil te bewaren bij uw testament zodat de vindbaarheid wordt gewaarborgd.

Bron: Tijdschrift Erfrecht, 2010/3.