Erfenis weggeven voor het te laat is?

Printvriendelijke versie

Weet u dat het jaarlijks in porties schenken van uw vermogen veel belastingvoordeel op kan leveren?

Veel ouders zijn terughoudend met het doen van schenkingen aan de kinderen. Ze zijn bang dat zij hun kinderen verwennen. Ook is er vaak angst dat de kinderen niet goed met het geld om zullen gaan en het opmaken aan reisjes of consumptiegoederen. Maar de ouders zijn met name beducht voor de situatie waarin zij al veel hebben weggeschonken aan de kinderen terwijl zij het later zelf nodig blijken te hebben, bijvoorbeeld voor extra zorg op latere leeftijd.

Toch is het de moeite van het overwegen waard om al jaarlijks te schenken. Een ouder mag ieder kind € 5030 (2012) per jaar schenken. Meer dan het vrijgestelde bedrag schenken kan natuurlijk ook, dan is er 10% tot 20% schenkbelasting verschuldigd.

Als de ouders niet jaarlijks schenken en bij hun overlijden een redelijk vermogen achterlaten kunnen kinderen geconfronteerd worden met 10% erfbelasting. Als een kind meer dan € 115.708 (2012) erft zelfs 20% erfbelasting. Hadden de ouders tijdig een mooi schenkingsplan gestart en de kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij geschonken dan zou de erfenis veel lager uitvallen en het bedrag waarover 10 of 20% erfbelasting betaald moet worden zou dan ook beduidend lager zijn.

Voor ouders die wel gebruik willen maken van de voordelen van schenken maar hun spaargeld zekerheidshalve ook graag in eigen zak houden is er altijd nog de mogelijkheid van schenken op papier. Ook voor ooms en tantes die aan nichten en neven willen nalaten kan een schenkingsplan een goed idee zijn om belasting te besparen. Daar loopt het voordeel zelfs nog meer op, omdat de nichten en neven schenk- en erfbelasting betalen in de categorie 30 tot 40%.

Denkt u na over een schenkingsplan of wilt u eens vrijblijvend uitgelegd krijgen wat de mogelijkheden zijn? Bel ons gerust eens voor een afspraak wij helpen u deskundig op weg.

Bron: Financiële Telegraaf, 17 april 2012