Samenlevingscontract altijd handig

Printvriendelijke versie

Een samenlevingscontract is altijd handig, of je nu gaat samenwonen, al samenwoont, uit elkaar gaat of als een van de partners overlijdt. Telkens opnieuw blijkt in rechtszaken dat een samenlevingscontract veel onenigheid en narigheid had kunnen voorkomen. En steeds opnieuw blijkt dat wat in een samenlevingscontract is vastgelegd duidelijkheid biedt en daadwerkelijk onenigheid en narigheid voorkomt.

In een samenlevingscontract regelt u uw onderlinge verhoudingen, rechten en plichten. Het zorgt ervoor dat u officieel partners bent, ook voor de wet en de overheid. Zonder samenlevingscontract bent u namelijk voor de wet nog geen partners. Niemand gaat er van uit, maar toch strandt meer dan 30% van alle huwelijken in ons land. Dat geldt ook voor samenwoners. Leg daarom afspraken vast in tijden dat u goed met elkaar overweg kunt.

Verdeling
Gaat u als samenwoners uit elkaar, dan moeten de gezamenlijke eigendommen worden verdeeld. Voor veel goederen is dat duidelijk, maar nooit voor alle bezittingen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het huis? Wie van u kan in het huurhuis blijven wonen of wie neemt het eigen huis en de hypotheek over? Creëer hierover vooraf duidelijkheid in uw samenlevingscontract.
Tijdens het samenwonen is het belangrijk dat in het contract is geregeld in welke verdeling de maandelijkse lasten door u beiden wordt gedragen. Dan heeft u duidelijkheid zowel tijdens het samenwonen als bij onverhoopt uit elkaar gaan.
Heeft u een samenlevingscontract, dan bent u ook fiscaal partner van elkaar. Daarmee kunt u meer profiteren van fiscale aftrekposten.

Erfrecht
Zonder samenlevingscontract vist u voor het erfrecht in veel gevallen achter het net, behalve als u aan een aantal uiteenlopende eisen voldoet. Met een samenlevingscontract weet u in elk geval dat u voor het erfrecht wel als partners wordt gezien. U heeft dan bij overlijden van uw partner recht op de partnervrijstelling op erfbelasting van € 603.000, over het meerdere betaalt u 10 tot 20%. Zonder dat heeft u slechts recht op een vrijstelling van € 2.012 met een tarief over het meerdere van 30 tot 40%.
Met een samenlevingscontract bent u overigens nog niet elkaars wettelijke erfgenamen. Om erfgenamen van elkaar te worden moet u elkaar in uw testamenten tot erfgenaam benoemen. Overlijdt één van u, dan krijgt u van de pensioenregeling van de overledene vaak een nabestaandenpensioen uitgekeerd. U heeft hier meestal recht op als u officieel – in een samenlevingscontract vastgelegd – partner van elkaar bent.

Voordelen
Ook al is het niet verplicht om een samenlevingscontract bij de notaris te sluiten, u realiseert met een notarieel samenlevingscontract substantieel meer – ook financiële – voordelen dan zonder notarieel contract (bijvoorbeeld een onderhands contract). Dat voordeel kan oplopen tot enkele tonnen!

Wilt u meer weten over de voordelen van een samenlevingscontract? Bel ons! Wij helpen u bij het beoordelen van de mogelijkheden.

Bron: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/95373-redenen-om-een-samen...