Vereniging van eigenaren moet eigen bankrekening hebben

Printvriendelijke versie

In verenigingen van eigenaren (VvE) van appartementen gaat vaak veel geld om. Geld voor het dagelijks beheer van de gezamenlijke onderdelen en reserveringen voor groot onderhoud zijn maar enkele voorbeelden. Lang niet alle verenigingen van eigenaren blijken een eigen bankrekening te hebben. Hun tegoeden staan op bankrekeningen van de beheerder. Als die failliet gaat, is de vereniging haar geld kwijt.

Het land is bezaaid met beheervennootschappen die het beheer van VvE’s verzorgen. Als een vennootschap failliet gaat, dan maakt de curator een verslag op van de bezittingen en schulden. Als op naam van de vennootschap rekeningen staan met de vermelding van bijvoorbeeld ‘inzake de betreffende VvE’, dan acht de curator dat dat geld in het vermogen van de vennootschap valt. De bank zal dat geld overmaken op de boedelrekeningen, de VvE’s zijn hun geld kwijt.

Bent u belanghebbende bij een vereniging van eigenaren? Controleer dan of uw VvE geld heeft geplaatst bij een bank op een rekening ten name van uw VvE. Het splitsingsreglement verplicht het bestuur om een bankrekening op naam van de VvE te openen. Alleen dan behoort het geld tot het juridisch ‘afgescheiden vermogen’ van de VvE. Hebben bestuur of bestuursleden nagelaten om dit te doen, dan kunnen zij daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Wilt u meer weten over het veilig stellen van geld in een VvE? Bel ons! Wij bieden u inzicht en adviseren u over hoe u hiermee in juridische om kunt gaan.

Bron: Nieuwsbrief verenigingen & stichtingen 24 mei 2012 www.verenigingen.nl