Gezag aanvragen, digitaal vanuit het kraambed!

Printvriendelijke versie

Als er een baby op komst is bij een ongehuwd stel, weten de meeste mensen wel dat de vader het kind moet erkennen. Door de erkenning wordt vastgelegd wie in juridische zin de vader is.

Dat de vader door de erkenning nog geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind is geworden, is minder bekend. Daarvoor moet nog een andere handeling plaatsvinden. Namelijk het aanvragen van ouderlijk gezag.

Ouderlijk gezag betekent dat de vader beslissingen mag nemen over de opvoeding en de verzorging van zijn kind. Daarnaast mag hij het vermogen van zijn kind beheren en rechtshandelingen verrichten in naam van zijn zoon of dochter. Denk daarbij aan het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure. Hij wordt door het gezag ook onderhoudsplichtig!

De erkenning kan al voor de geboorte plaatsvinden op het gemeentehuis, maar de aanvraag van het gezag kan pas als het kind is geboren. Afgeleid door gebroken nachten, luiers en flessen schiet het aanvragen van gezag er bij jonge ouders vaak bij in. Het kan heel vervelend zijn om hier na jaren pas achter te komen.

Gelukkig schiet de digitalisering de jonge ouders te hulp. Sinds kort kunnen de ouders digitaal het gezamenlijk gezag over hun kind aanvragen. Hiervoor is alleen hun DigiD-code en het BSN-nummer van het kind nodig. Nu maar hopen dat er vóór de geboorte wel tijd is geweest voor een samenlevingscontract en testament, want ook dat is voor ongehuwde ouders essentieel!

Heeft u gezinsuitbreiding gehad maar heeft u nog niet stilgestaan bij uw samenlevingscontract of testament? Dan helpen wij u daarmee graag. Omdat elke situatie anders is kan dat nog niet digitaal, maar is de persoonlijke benadering de enige mogelijkheid om een goed contract of testament te maken. Maak eens een afspraak voor een gesprek. U hoeft geen oppas te regelen voor uw nieuwe gezinslid. Neem hem of haar gerust mee, wij maken graag kennis!

Bron: Notamail 2013/191