Crisis voor zelfstandigen, nadenken over rechtsvorm

Printvriendelijke versie

Een derde van de hoger opgeleide zelfstandig ondernemers verwacht dit jaar dat zij niet op eigen kracht kunnen rondkomen. De zelfstandigen zonder personeel zien vooral hun uurtarieven verder onder druk komen. De problemen worden vergroot als de plannen van het kabinet om de zelfstandigenaftrek af te schaffen doorgaan. De weg uit deze impasse is uiteraard afhankelijk van economisch herstel.

Eens zelfstandig, altijd zelfstandig, vindt het merendeel van de zzp’ers. Minder dan 10% wil weer terug in loondienst. Het merendeel blijft dus optimistisch. Bijna de helft van hen ziet de toekomst positief in. Zij zien vraag naar specifieke kennis en deskundigheid toenemen.
Bent u als zzp’er werkzaam en herkent u het voorgaande? Dan is het verstandig om na te denken over de toekomstige rechtsvorm van uw bedrijf. Blijft u zzp’er of ziet u meer in samenwerking – bijvoorbeeld met uw meewerkende partner – in een vennootschap onder firma? Of misschien is de eenmans-bv een passende rechtsvorm. Alle rechtsvormen hebben weer andere gevolgen, zoals voor de formaliteiten bij oprichting, de kapitaalinbreng, het bestuur van uw bedrijf, uw aansprakelijkheid, de belastingen en uw sociale zekerheid.
Op 1 oktober 2012 is het bv-recht vereenvoudigd. De drempel voor zelfstandigen om over te stappen op de bv-rechtsvorm is nu heel laag. Alle reden om te kijken wat voor u als zzp’er de voordelen zijn.

Wilt u meer weten over de voor u passende rechtsvorm? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Nieuwsbericht Plein.nl dd 10/9/13