Ontslagvergoeding in stamrecht-bv nadert einde

Printvriendelijke versie

De fiscale voordelen voor stamrecht-bv’s zijn vanaf 1 januari 2014 verleden tijd. Het kabinet wil voor bestaande stamrecht-bv’s de mogelijkheid openen om het daarin geparkeerde geld in één keer op te nemen tegen fiscaal gunstige voorwaarden. Zo zal naar verwachting in 2014 over de eerste 20% van het bedrag geen belasting hoeven worden betaald. Volgens het kabinet zou dit een stimulans voor de economie kunnen zijn.

Daarmee komt een einde aan het fiscaal gunstig wegzetten van ontslagvergoedingen. In de huidige situatie kunnen ex-werknemers hun ontslagvergoeding wegzetten in een stamrecht-bv en op die manier hun belastingen in gedeeltes betalen. Vanaf 2014 worden de ontslagvergoedingen direct belast. De ex-werknemer gaat dan waarschijnlijk in een hogere belastingschijf vallen, waar de schatkist garen bij spint. De maatregel is een van de vele in het bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Het kabinet schat in dat er op dit moment ongeveer 10 miljard euro in stamrecht-bv’s zit.

Deze plannen, die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde, moeten nog als voorstel door de Tweede en Eerste Kamer. Niets staat dus nog vast. Wilt u meer weten over deze plannen en mogelijke oplossingen in uw situatie? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron:
www. NOS-Dossier Prinsjesdag