Aflossen met vrijgestelde schenking?

Printvriendelijke versie

Van 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2014 mag er vrijgesteld geschonken worden door familieleden, maar ook door mensen die geen familierelatie met elkaar hebben. Gedurende die periode geldt er een extra schenkingsvrijstelling tot € 100.000, als de schenking wordt besteed aan de eigen woning van degene die de schenking krijgt.

Oorspronkelijk zou de ruime vrijstelling ook gelden als de schenking werd gebruikt om de restschuld af te lossen, na verkoop van de woning met verlies, maar alleen voor gevallen die na 29 oktober 2012 zijn ontstaan. Door een wijziging in de regeling, geldt de schenkingsvrijstelling nu ook als de schenking wordt gebruikt voor de aflossing van een eigenwoningschuld, bij een woning die vóór 29 oktober 2012 met verlies is verkocht.

Gebruikt de ontvanger een geschonken bedrag om zijn lening mee af te lossen, dan geldt doorgaans bij de bank een maximum voor aflossing. Wordt er meer afgelost dan moet er een boete betaald worden. De Minister van Financiën heeft de banken gevraagd om boetevrij aflossen mogelijk te maken, als mensen een vrijgestelde schenking hebben ontvangen.

Bij sommige banken is nu boetevrije aflossing mogelijk als gebruik wordt gemaakt van de vrijstelling. Bij andere banken is boetevrij aflossen alleen mogelijk als de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis. Daarbij maakt het niet uit of er afgelost wordt met een vrijgestelde schenking, of met andere middelen.

Bent u benieuwd of de nieuwe regeling voor u gunstig uit kan pakken? Maak gerust een afspraak met één van onze medewerkers!

Bron: Notamail 2013/307