Niemand hoeft schulden te erven

Printvriendelijke versie

In de huidige tijd is er regelmatig sprake van een erfenis waarin zich schulden bevinden. Denk maar aan een huis waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de waarde. Maar ook als de overledene een onderneming had, kan het zijn dat er in later stadium nog verrassende schulden boven komen drijven.

Meer dan ooit is er daarom tegenwoordig aandacht voor de manier waarop erfgenamen een erfenis aanvaarden. Een erfgenaam heeft namelijk keuze uit drie mogelijkheden. Het aanvaarden van de erfenis. Daardoor zijn zowel de positieve als de negatieve bestanddelen van de nalatenschap voor de erfgenaam. De nalatenschap verwerpen geeft zekerheid dat de erfgenaam niets krijgt en dus ook niet aansprakelijk is voor schulden van de overledene. Wel zijn de afstammelingen van de erfgenaam de volgende in de lijn. Zij zullen dus ook moeten verwerpen.

De tussenvorm is het zogenaamde aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving, ook wel genaamd: beneficiair aanvaarden. Hierbij krijgt de erfgenaam alleen wat uit de nalatenschap als de erfenis groter is dan nodig om de schulden te voldoen. Maar als er voornamelijk schulden zijn, weet hij in ieder geval zeker dat hij de schulden niet uit eigen portemonnee hoeft te betalen. De erfgenaam moet zich wel aan een aantal formele eisen houden bij deze manier van afwikkelen. De belangrijkste eis is dat hij zich nog niet als erfgenaam mag hebben gedragen voordat hij kiest voor deze vorm. Vreest u een nalatenschap met mogelijke schulden, maak dan gerust een afspraak op ons kantoor voordat u gaat handelen. Dan kunnen wij u goed voorlichten en misschien zelfs op weg helpen bij de eerste werkzaamheden.

Bron: Notamail 2014/341