Probleemkind bij afwikkeling van de erfenis?

Printvriendelijke versie

Sommige ouders maken zich zorgen dat één van de kinderen problemen gaat geven bij de afwikkeling van de nalatenschap. Onterving is meestal een brug te ver. Maar hoe regel je dat een kind niet volledig betrokken hoeft te worden bij het afwikkelen van de nalatenschap, terwijl het wel krijgt wat hem of haar als kind toekomt?

Het kan dan een oplossing zijn om dit kind geen erfgenaam te maken, maar een legaat te geven. Hij praat dan niet mee met de andere erfgenamen als er beslissingen genomen moeten worden. Vaak krijgt het dwarsliggende kind dan een legaat net zo groot als zijn kindsdeel. Een ander kind of een onpartijdige derde kan in het testament van de ouders tot executeur benoemd worden en kan in beginsel volstaan met het afgeven van het bedrag in contanten aan zijn broer of zus.

Toch kan het kind dat een geldbedrag krijgt nog wel last veroorzaken. Hij heeft namelijk recht op inzage van alle stukken, zodat hij kan berekenen hoe groot het bedrag van zijn legaat moet zijn. Hieronder valt ook inzage van de dagafschriften en eventuele giften die door de ouder tijdens leven zijn gedaan. De executeur of de broers en zussen moeten dan overzichten verstrekken van alle goederen en schulden op het moment van overlijden.

Overweegt u een dergelijke regeling in uw testament op te nemen? Als u het prettig vindt om goed voorgelicht te worden, adviseren wij u graag in een persoonlijk gesprek.

Bron: Notamail 2014/18