Bewindvoerder schenkt aan zichzelf

Printvriendelijke versie

Bij het maken van een testament wordt soms een bewindvoerder aangesteld. Meestal is degene die het testament maakt dan bang dat de erfgenaam niet verstandig met zijn erfenis om zal gaan. Bijvoorbeeld omdat de erfgenaam nog jong is, maar soms ook omdat de erfgenaam om andere redenen niet in staat is om geldzaken te behartigen.

Meestal wordt er gekozen voor een vertrouwde persoon uit de persoonlijke omgeving. Een accurate dochter, een gestudeerde oom of een zorgzame kennis. Ook een onpartijdige derde of een bank of instelling treedt soms als bewindvoerder op. De bewindvoerder heeft de taak om het geërfde vermogen goed te beheren. De regels voor de bewindvoerder staan in de wet en in het testament.

Onlangs speelde er een geval bij de rechtbank in Rotterdam. De overleden grootvader had €142.000 nagelaten aan zijn dochter. Omdat hij vond dat zij niet in staat was om het geld zelf te beheren heeft hij haar zoon, zijn eigen kleinzoon, in zijn testament aangesteld als bewindvoerder. De kleinzoon werd door de kantonrechter gevraagd om een zogenaamde rekening en verantwoording af te leggen over de wijze waarop hij het vermogen had beheerd. Vervolgens bleek de kleinzoon €122.000 aan zichzelf geschonken te hebben en nog eens €6000 aan de kleinkinderen van zijn moeder.

De rechtbank vond deze schenkingen te groot om van een normaal beheer van de erfenis te kunnen spreken. De kleinzoon had deze grote schenkingen aan zichzelf met toestemming van zijn moeder moeten doen. Volgens de kleinzoon was dat ook zo, maar de rechtbank dacht daar, na een gesprek met de moeder, anders over. De kleinzoon moest van de rechter het hele bedrag van de schenkingen terug betalen aan zijn moeder.

Heeft u een bewindvoerder in uw testament benoemd of overweegt u dat te doen? En wilt u weten welke regels u in het testament op kunt nemen om de taak van de bewindvoerder te reguleren? Maak dan gerust eens een afspraak op ons kantoor, dan nemen we de mogelijkheden graag met u door.

Bron: Notamail 2014/38