Echtscheidingsbestendig testament

Printvriendelijke versie

Is het de bedoeling dat uw echtgenoot uw erfgenaam blijft, ook na een eventuele echtscheiding? Een enkel stel zal – ook na scheiding – zo goed bevriend blijven dat zij elkaar alles gunnen, inclusief de erfenis, maar meestal is dat niet zo.

Nu staat er tegenwoordig al in de wet dat een bepaling in een testament, waarbij een echtgenoot iets erft, vervalt als er een scheiding wordt uitgesproken. Maar als één van de partners tijdens de echtscheidingsprocedure komt te overlijden wordt de soms zo gehate ex-partner gewoon erfgenaam. Vindt u dat een brug te ver? Dan kan er een bepaling opgenomen worden in uw testament, waardoor de bijna-ex-partner niet meer erft, zodra er een verzoek tot echtscheiding is ingediend.

Onlangs nog speelde er een geval bij de rechtbank waar de echtgenoten zo’n clausule in hun testament hadden staan. Zij hadden echter al maanden overleg met elkaar en met advocaten zonder dat er een echtscheidingsverzoek was ingediend. Toen de man plots overleed erfde de vrouw toch van de man, zoals in het testament was bepaald.

Wanneer hebt u voor het laatst uw testament laten nakijken? Wij adviseren iedere vijf jaar een korte check-up van uw testament. Dan blijft uw testament up-to-date.

Bron: Notamail 2014/75