Aan wie heeft u de caravan beloofd?

Printvriendelijke versie

Is het lastig om iemand te vragen om iets uit te zoeken in uw huis, wat hij na uw overlijden zou willen hebben? Veel mensen vinden het niet alleen lastig om te vragen, maar nog lastiger om te reageren, als hen die vraag wordt gesteld! Het kan pijnlijk zijn om met een lievelingsnichtje over het sieradenkistje gebogen te zitten, zodat zij een ketting aan kan wijzen.

Gesteld dat u de stoute schoenen heeft aangetrokken en uw familieleden en vrienden heeft gevraagd om een keuze te maken, hoe legt u de keuze dan vast zodat er bij uw overlijden geen ruzie van komt?

Natuurlijk kunt u zelf een codicil opstellen waarin u vastlegt wie welke spullen krijgt. Zijn er naast spullen ook bankrekeningen of is er een eigen huis, dan is het maken van een testament bij de notaris beter. Als u zelf iets op papier zet, let er dan op dat het rechtsgeldig is. In dit soort gevallen komt het vaak voor dat er – met de beste bedoelingen – op papier komt te staan dat bijvoorbeeld de kleinkinderen de stacaravan geschonken krijgen, ingaande bij het overlijden van de grootouders.

Dergelijke zelf opgestelde schenkingsaktes, waarbij de schenking pas bij overlijden opgeëist kan worden, zijn niet geldig zodat de stacaravan uiteindelijk voor hele andere personen als weekendhuisje gaat dienen!

Heeft u behoefte aan een duidelijk advies zodat uw nalatenschap naar de juiste mensen gaat? Wij helpen u graag op weg.

Bron: Centrale Raad van Beroep, 11 maart 2014, CRVB:2014:813