Schenken extra aantrekkelijk

Printvriendelijke versie

Belastingvrij schenken aan kinderen, broers en zusters en andere familieleden is altijd beperkt geweest tot relatief kleine vrijgestelde bedragen. Maar door een nieuwe regeling kunt u tot 1 januari 2015 tot € 100.000 vrij van schenkbelasting overmaken aan wie u maar wilt.

Er is wel een aantal voorwaarden gesteld. De belangrijkste voorwaarde is dat de schenking moet worden gebruikt voor de aankoop van de eigen woning of aflossing van een eigen woningschuld. De regeling is namelijk bedoeld om de woningmarkt te stimuleren.

De vrijgestelde grote schenking is niet beperkt tot bepaalde personen, maar kan in principe aan iedereen kan worden gedaan. Weliswaar kan een kind maar één keer een dergelijke schenking ontvangen van de ouder. Slimmeriken kwamen al snel op het idee om kruislings te gaan schenken. Twee vaders spreken bijvoorbeeld af om aan het eigen kind te schenken maar ook aan elkaars kind, zo willen zij hun kinderen twee keer de vrijstelling laten krijgen. De staatssecretaris heeft al aangekondigd dat deze constructies niet de bedoeling zijn en hij deze zal gaan bestrijden.

Jammer voor de vaders natuurlijk, maar ook zonder slimmigheidjes kan de regeling heel aantrekkelijk zijn als u het plan heeft om een kind of iemand anders te helpen. Vraag de hypotheekbank wel eerst of er boetevrij mag worden afgelost en let goed op de formulering van de schenking!

Wilt u zekerheid dat de belastingdienst de vrijstelling honoreert, kom dan vooraf even bij ons langs, voor een op uw persoonlijke situatie toegesneden advies.

Bron: VPB magazine, december 2013, 12