Ook kinderen kunnen WOZ-waarde aanvechten

Printvriendelijke versie

Ondanks dat kinderen bij overlijden van een ouder hun erfenis vaak niet direct in handen krijgen, moet er wel erfbelasting betaald worden over hun erfdelen. De langstlevende ouder zal dit meestal moeten voorschieten aan de belastingdienst.

Voor de berekening van de aanslag erfbelasting zal de zogenaamde WOZ-waarde van de woning het uitgangspunt zijn. Dit is de waarde op basis van de Wet waardering Onroerende Zaken (WOZ). Tegenwoordig vinden veel nabestaanden die waarde te hoog, afgezet tegen de veelal dalende prijzen op de huizenmarkt. De eigenaar van de woning kan dan een bezwaar indienen om de waarde te verlagen. Als er een langstlevenden testament was waarbij kinderen op hun erfdeel moesten wachten, kon het kind zelf geen bezwaar maken. Raar, want de hoge waarde had ook gevolgen voor de erfbelasting van het kind!

De Hoge Raad heeft nu bepaald dat ook kinderen, betrokken bij de afwikkeling van een langstlevendentestament, belang hebben bij de vaststelling van een juiste waarde, zodat zij zelfstandig kunnen vragen om een aanpassing.

Hebt u te maken met deze lastige materie en wilt u de aanslag erfbelasting correct, maar zo laag mogelijk laten vaststellen. Bel dan gerust voor een afspraak, vaak kunnen we u met één gesprek al op weg helpen!

Bron: Notamail 2014/96