Samenwonen heeft gevolgen voor te betalen belasting

Printvriendelijke versie

Gaat u samenwonen of woont u al samen? Samenwonen heeft namelijk ook invloed op de belasting die u moet gaan betalen. Wat precies, hangt af van de vraag of fiscale partner van elkaar bent. Bent u dat, dan kunt u bij de aangifte inkomstenbelasting bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen.

Wanneer bent u fiscale partner van elkaar? Dat kan als u samen op hetzelfde adres staat ingeschreven. U kunt nagaan of u als fiscale partner wordt beschouwd aan de hand van de volgende mogelijkheden:
- U bent allebei meerderjarig en hebt samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten.
- U hebt samen een kind.
- Een van u heeft een kind van de ander erkend.
- U bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners.
- U bent samen eigenaar van een eigen woning.
- U bent beiden meerderjarig en op uw adres staat ook een minderjarig kind van een van u beiden ingeschreven (samengesteld gezin).

Het is ook mogelijk dat meer dan twee personen elkaars fiscale partner zijn. Dat kan bijvoorbeeld als u getrouwd bent en er nog iemand anders op uw adres ingeschreven staat. Het kan ook als er gedurende het jaar meer personen op uw adres staan ingeschreven.
U bent geen fiscale partner als u een deel van uw huis verhuurt aan iemand die op hetzelfde adres staat ingeschreven. Daar is overigens wel een schriftelijke huurovereenkomst voor nodig.

Wilt u meer weten over de juridische en fiscale gevolgen van samenwonen? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Websites Rijksoverheid en Belastingdienst