Geen duidelijk afspraken over geldlening vader aan zoon

Printvriendelijke versie

Ouders die in de gelegenheid zijn, helpen hun kinderen nog wel eens die een geldlening nodig hebben. Het maken van duidelijke afspraken over rente en terugbetaling is helaas minder populair en schiet er regelmatig bij in. En dat kan voor veel problemen zorgen, vooral als de ouder komt te overlijden.

Zo daagde een zus onlangs haar broer voor de rechter. Zij vond dat haar broer alsnog met terugwerkende kracht rente moest betalen over een lening die hij ooit van hun overleden vader had gekregen. De broer had de afspraken over de lening wel met zijn vader op schrift gesteld. Er was afgesproken dat er ‘een nader overeen te komen rente’ betaald moest worden aan vader. Helaas is de rente daarna nooit meer ter sprake gekomen.

De rechter vond dat, nu de vader nooit aanspraak op de rentebetaling had gemaakt, de zoon er op mocht vertrouwen dat hij over de periode tot zijn vaders overlijden niet alsnog rente hoefde te betalen. Wel moet hij vanaf het overlijden de wettelijke rente gaan betalen, deels aan zijn zus en deels aan zichzelf.

Wilt u voorkomen dat de kinderen na overlijden ruzie krijgen? Het grondig vastleggen van afspraken is een goede start. Wij helpen u graag met een deskundig advies.

Bron: Notamail 2014/110