Misdadige schoonzoon krijgt toch erfenis

Printvriendelijke versie

Iemand die een ander heeft omgebracht, of dat heeft geprobeerd, kan de erfenis wel vergeten. De droevige voorbeelden van tientallen jaren jongere echtgenoten, die hun vermogende bejaarde echtgenotes na vijf weken huwelijk ombrengen, zijn bekend uit de kranten.

Onlangs speelde er een geval bij het hof waarbij de man, die zijn vrouw had mishandeld en brand had gesticht in de echtelijke woning, niet haar erfgenaam werd. Wel deelde hij bij de verdeling van hun huwelijksgemeenschap mee in de erfenis die de vrouw van haar moeder had gehad. Dit omdat de overleden moeder een zogenaamd ‘zachte uitsluitingsclausule’ had opgenomen in haar testament.

Door een ‘harde uitsluitingsclausule’ hoeft een kind de erfenis van de ouder niet met een partner te delen. De meeste ouders willen door het opnemen van deze clausule in hun testament, hun kind beschermen tegen echtscheidingsgevaren maar verzachten de regeling door te bepalen dat het kind hun erfenis niet apart hoeft te houden als het huwelijk van het kind en de partner door overlijden ophoudt. Een mooie genuanceerde oplossing die de meeste ouders aanspreekt, alleen in dit – extreme – geval had de boze echtgenoot er waarschijnlijk onbedoeld toch voordeel van.

Is uw situatie niet zo extreem maar wilt u wel weten hoe u de erfenis kunt afschermen voor latere echtscheidingsperikelen van kinderen? Bel ons eens voor een afspraak, we nemen de mogelijkheden graag met u door.

Bron: Notamail 2014/123