Wat mag de gemachtigde?

Printvriendelijke versie

Hebt u al vastgelegd wie uw bankzaken regelt, als u onverhoopt een auto ongeval krijgt, of in het ziekenhuis wordt opgenomen? Een algemene notariële volmacht die u verstrekt aan iemand die u zeer vertrouwt, kan in zo’n geval uitkomst bieden.

Ook al bent u nog gezond van lijf en leden en is er niets aan de hand, ongelukken zitten meestal in kleine hoekjes. Als er dan al een volmacht op de plank ligt, bent u goed voorbereid en hoeft de notaris niet aan uw ziekbed te verschijnen. Zeker voor ondernemers, die de continuïteit van hun bedrijf niet in gevaar willen brengen, bijvoorbeeld als zij tijdens een sportwedstrijd ongelukkig ten val komen, is het tijdig regelen van een volmacht een must.

Een belangrijk punt van overweging is of u de gemachtigde ook handelingen laat verrichten waarbij hij zelf partij is. Bijvoorbeeld het overmaken van geld naar zichzelf! Onlangs moest de rechter beslissen of een gemachtigde € 88.000 mocht houden, die zij naar zichzelf had overgemaakt. De gemachtigde zelf vond het een schenking, maar de erfgenaam van de inmiddels overleden persoon, zag het als een greep uit zijn erfenis!

Als de volmacht helder en duidelijk aangeeft of de gemachtigde wel of niet ten behoeve van zichzelf mag handelen, voorkomt u dit soort nare procedures. Wij stellen zo’n heldere volmacht graag samen met u op.

Bron: Notamail 2014/117