Makelaar verstrekt foutieve opgave oppervlakte appartement

Printvriendelijke versie

Bent u van plan een perceel grond met de daarop gebouwde woning te kopen dan wordt zowel in de koopovereenkomst als in de akte van eigendomsoverdracht bij de notaris een oppervlakte vermeld. Volgens de wet is de vermelding van de oppervlakte slechts een aanduiding. De gekochte onroerende zaak hoeft daaraan niet te beantwoorden.

Bij de verkoop van een appartement door een makelaar namens zijn opdrachtgever ligt dit anders. Vanaf 1 september 2010 zijn makelaars verplicht zelf de woonoppervlakte van het te koop aangeboden appartement te controleren. Dit wordt gedaan volgens een door de NVM voorgeschreven meetinstructie.

Als de makelaar dit verzuimt en later blijkt dat de werkelijke oppervlakte afwijkt van de opgegeven oppervlakte, is de makelaar schadeplichtig.

In een zaak voor de Rechtbank Den Haag waarbij de makelaar de voorgeschreven meetinstructie niet had toegepast, bleek het appartement ruim 8 vierkante meter kleiner te zijn, dan in de advertentie was vermeld. De rechtbank bepaalde de schade op het verschil in vierkante meters vermenigvuldigt met de gemiddelde vierkante meterprijs voor het appartement.

Bent u van plan een appartement te kopen en wilt u weten welke juridische (en fiscale) gevolgen hier aan zijn verbonden? Maak dan een afspraak met ons kantoor. Wij kunnen u daarin deskundig adviseren.

Bron: Rechtbank Den Haag, 11 september 2013, ECLI:NL:RBDHA:2013:13307