Huis in buitenland, geen belastingverrekening

Printvriendelijke versie

Heeft u een tweede huis in het buitenland? Dan geniet u daar vast regelmatig met partner en kinderen van. Maar zit u ook rustig in de zon of sneeuw, als u niet helemaal zeker weet of het ná uw overlijden ook goed is geregeld?

Veel mensen hebben ooit een langstlevenden testament gemaakt. De hele erfenis is dan voor de langstlevende echtgenoot, en de kinderen moeten op hun erfdelen wachten. De kinderen krijgen een zogenaamde vordering op hun langstlevende ouder. Die vordering wordt pas uitbetaald op het moment dat de langstlevende ook overlijdt. Omdat de kinderen nog geen erfdeel in handen krijgen moet de langstlevende wel de erfbelasting en eventueel schulden voorschieten. Voor veel mensen is dit een prima regeling.

Let echter op als er een huis in het buitenland is. Vaak moet er bij overlijden ook in het buitenland erfbelasting betaald worden. In Nederland is er een Besluit voorkoming dubbele Belasting waardoor, in dergelijke gevallen, een vermindering van de Nederlandse erfbelasting kan worden gevraagd. Als er een langstlevenden testament is kan dat mislopen.

In het buitenland negeert men namelijk vaak de Nederlandse testamentvorm waarbij de kinderen op hun erfdeel moeten wachten. De langstlevende wordt dan als enige erfgenaam beschouwd, die vervolgens ook de gehele buitenlandse belastingaanslag krijgt, inclusief de belasting die eigenlijk voor rekening van de kinderen zou moeten komen. De kinderen – die geen belasting in het buitenland hoeven te betalen – kunnen dan in Nederland geen teruggave van erfbelasting aanvragen, zij betaalden immers niet dubbel!

Een goed testamentadvies kan in dit soort gevallen leiden tot een maximale besparing aan erfbelasting. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Een afspraak op ons kantoor is de eerste stap.

Bron: Kwartaalbericht Estate Planning, 2014/8