Kinderen uit eerste huwelijk hebben voorrang

Printvriendelijke versie

Als een weduwnaar voor de tweede keer trouwt, weet hij meestal wel dat hij zich moet laten voorlichten door de notaris. Dit speelt vooral als zijn kinderen bij het overlijden van hun moeder nog geen erfdelen hebben gekregen. De weduwnaar die deze erfdelen nog schuldig is gebleven aan zijn kinderen doet er daarnaast goed aan zijn nieuwe echtgenote te waarschuwen.

Onlangs speelde er bij de Rechtbank Gelderland een geval waarin de tweede echtgenote voor een verrassing kwam te staan. Haar overleden echtgenoot had haar in zijn testament het recht van gebruik en bewoning van zijn huis gegeven. Zij hoopte daarom rustig te kunnen blijven wonen. Vervolgens bleek dat de kinderen uit het eerste huwelijk van de man de erfdelen van hun moeders erfenis wilden opeisen. Er was geen spaargeld, en dus vonden de kinderen dat hun stiefmoeder het huis moest verkopen, om de erfdelen uit te kunnen betalen.

De tweede echtgenote deed vergeefs een beroep op de rechter. Ook de rechter vond dat haar recht van gebruik en bewoning geen voorrang had op het recht van de kinderen om de erfdelen van hun overleden moeder te krijgen. Zij moest haar huis uit.

Bevindt u zich in een dergelijke situatie? Kom gerust eens praten, dan weet u waar u rekening mee moet houden.

Bron: Notamail 2014/234