Ondanks huwelijkse voorwaarden toch alles delen

Printvriendelijke versie

Bent u ooit op huwelijkse voorwaarden getrouwd, maar leeft u al lang niet meer met gescheiden huishoudboekjes? Die situatie is bij de meeste mensen eerder regel dan uitzondering. Maar niet iedereen weet dat de gevolgen verstrekkend kunnen zijn.

Dat maakte een stel mee dat – in echtscheiding verwikkeld – bij de rechtbank in Amsterdam aanklopte. Ooit trouwden zij, op aanraden van haar vader, op huwelijks voorwaarden. Er volgden 44 gelukkige jaren waarin zij wel hun huis op naam stelden van de vrouw, maar verder leefden alsof hun hele vermogen gezamenlijk was.

Toen het dan toch tot een echtscheiding kwam vond de man dat ze zo waren afgeweken van hun huwelijks voorwaarden dat alles gemeenschappelijk was geworden en fifty-fifty moest worden verdeeld. De vrouw vond natuurlijk dat het huis op haar naam stond en het meeste bezit aan haar moest toekomen.

De rechter is al jarenlang duidelijk in dit soort zaken en geeft ook hier de man gelijk. Nu bij dit stel de financiën zakelijk en privé volledig door elkaar heen waren gaan lopen, vond de rechter toepassing van de huwelijkse voorwaarden onaanvaardbaar. Uiteindelijk bepaalt de rechter dat de echtgenoten met elkaar moeten afrekenen alsof zij in gemeenschap van goederen met elkaar zijn gehuwd. Gelijk delen dus, terwijl ze bij het begin van hun huwelijk hadden afgesproken dat hun vermogens gescheiden zouden blijven!

Hebt u al lang geleden huwelijkse voorwaarden gemaakt en er nooit naar geleefd? Zorg dat u niet verrast wordt met de mededeling, dat al uw bezit als gezamenlijk moet worden beschouwd! Om onduidelijkheden in de toekomst te voorkomen, helpen wij u graag met het vastleggen van tussentijdse afspraken.

Bron: Notamail 2014/290