Schenken om schulden af te lossen

Printvriendelijke versie

Aan het eind van het jaar wordt er gewoontegetrouw veel geschonken. Dit jaar staat de extra grote vrijgestelde schenking, te gebruiken voor aankoop of verbouwing van de eigen woning of aflossing van de hypotheek, erg in de belangstelling. Maar kunt u ook schenken aan iemand die helemaal geen eigen huis heeft?

In 2014 gelden er allerlei soorten vrijstellingen, van € 5.229 per jaar voor een kind, tot € 2.092 voor broers en zusters, neven en nichten of mensen met wie er geen familierelatie is. Voor kinderen is er nog de mogelijkheid om eenmalig tussen het achttiende en veertigste jaar een verhoogd bedrag te schenken zonder erfbelasting te betalen. De meeste mensen kennen deze vrijstellingen wel.

Maar wist u dat het ook mogelijk is om aan iemand die in de schulden is geraakt een bedrag vrijgesteld te schenken? Nu mensen door de economisch mindere tijden steeds vaker in een financieel benarde positie verkeren, wordt deze manier van schenken vaker benut.

Het moet gaan om een persoon die per saldo een negatief eigen vermogen heeft. De vrijstelling is alleen van toepassing als die persoon de schenking daadwerkelijk nodig heeft om zijn schulden te betalen. Daarvoor moet hij aantonen dat hij nadat hij al zijn vermogensbestanddelen te gelde zou hebben gemaakt, niet in staat is zijn schulden te voldoen.

Overweegt u een schenking te doen? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij spreken graag de mogelijkheden met u door.

Bron: Hof Den Haag 21 maart 2014, BK-13/00269, GHDHA:2014:2773