Erfenis naar de kinderen of naar de zorginstelling?

Printvriendelijke versie

Veel ouders en kinderen vragen zich af of er nog wat van de erfenis overblijft als de ouders in een zorginstelling worden opgenomen.
Uitgangspunt is dat ouders sinds kort een eigen bijdrage moeten betalen, die is gebaseerd op hun inkomen én vermogen. De angst voor het moeten ‘opeten’ van het eigen vermogen komt dan regelmatig om de hoek kijken. Maar u kunt zorgen dat u zich voorbereidt, om het ‘opeten’ zoveel mogelijk te voorkomen.

Een goed testament kan het opeten van het eigen bezit flink verminderen. Door de kinderen in het testament vast vermogen toe te delen zorgt u er voor dat de langstlevende minder vermogen heeft en de berekening van diens eigen bijdrage voor een zorginstelling lager uitvalt. Daarnaast kunt u er, met een goede opeisingsclausule in het testament, voor zorgen dat kinderen hun erfdeel van de eerst overleden ouder kunnen opeisen, als de langstlevende ouder in een zorginstelling wordt opgenomen. Hierdoor wordt het vermogen van de langstlevende ouder lager en daarmee ook de eigen bijdrage voor de zorg.

Ook als u al een ouder testament met een opeisingsclausule heeft is zorg geboden. Onlangs moest twee kinderen en de bewindvoerder van hun moeder tot aan het Hof procederen om de kinderen hun erfdeel uit te kunnen betalen omdat de clausule in het testament van hun overleden vader niet juist was opgesteld.

Een andere, eventueel aanvullende, optie is het doen van schenkingen aan de kinderen. Ook hiermee verkleinen de ouders hun eigen vermogen. Bijkomend voordeel is dat kinderen het bedrag vaak goed kunnen gebruiken. En als u tijdig begint met het schenken van bedragen die onder de jaarlijkse vrijstelling vallen zorgt u er ook nog eens voor dat de kinderen geen schenkbelasting hoeven te betalen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw testament of een goed schenkingsplan? Een afspraak maken is zo gebeurd, wij helpen u graag!

Bron: Notamail 2015/190