Verplichtingen na (stilzwijgende) acceptatie overeenkomst

Printvriendelijke versie

Het is geen wet van Meden en Perzen dat u met de overname van een eenmanszaak ook alle verplichtingen van die zaak overneemt. Er is pas een overeenkomst als er sprake is van een aanbod en van een (stilzwijgende) aanvaarding. Een mooi voorbeeld is een zaak die onlangs voor het Amsterdamse Hof diende.

Een energieleverancier leverde stroom aan een eenmanszaak. De eigenaar van het bedrijf had een jaar van de vorige eigenaar overgenomen. Toen de rekening kwam, wilde de nieuwe eigenaar die echter niet betalen. Hij gaf als reden dat hij geen overeenkomst met de leverancier had. Immers, er kan niet zonder meer worden aangenomen dat met de overname van de eenmanszaak ook alle verplichtingen van de vorige eigenaar zijn overgenomen. Een overeenkomst komt pas tot stand als er een aanbod is (geweest) en deze al dan niet stilzwijgend is geaccepteerd.

In dit concrete geval heeft de leverancier, vanaf het moment van overname door de nieuwe eigenaar, diensten geleverd aan het bedrijf. Het bedrijf heeft die diensten afgenomen en verbruikt, de facturen nooit retour gezonden en er zelfs enkele betaald. Ook heeft de ondernemer contact opgenomen met de leverancier over termijnbetalingen.
Voor het hof is het duidelijk. De nieuwe eigenaar heeft de verplichtingen stilzwijgend geaccepteerd. Daarmee is een zelfstandige overeenkomst tot stand gekomen tussen de leverancier en de nieuwe eigenaar. Er zit voor de nieuwe eigenaar niets anders op dan de factuur te betalen.

Wilt u meer weten over overdracht en overname van een bedrijf? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: 2015/808 (Onderneming en Recht), dd 27/11/15, ECLI:NL:GHAMS:2015:4826