Testament geldt niet voor nieuwe echtgenoot

Printvriendelijke versie

Steeds vaker komt het voor dat mensen niet met hun eerste partner oud worden. Na scheiding of overlijden wordt het geluk weer gevonden met een nieuwe partner. Omdat partners dan al een leven achter zich hebben en soms ook al vermogen hebben opgebouwd, wordt er doorgaans beter opgelet bij het instappen in een tweede huwelijksbootje. Maar wie een adviesgesprek over huwelijkse voorwaarden en testamenten vergeet en direct doorstoomt naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, kan van een koude kermis thuiskomen.

Zo moest de rechter in Rotterdam onlangs oordelen over een testament van een dame die anderhalf jaar voor haar overlijden opnieuw was getrouwd. Haar testament had ze dertig jaar daarvoor geregeld, met haar inmiddels overleden eerste echtgenoot. Haar nieuwe echtgenoot vond dat de term ‘echtgenoot’ in haar testament nu zo moest worden opgevat dat hij samen met de kinderen uit het eerste huwelijk erfgenaam was. De kinderen waren het daar – uiteraard – niet mee eens. Zij beschouwden zichzelf als enig erfgenaam. De rechter maakt een uitgebreide afweging, waarbij in dit geval de kinderen gelijk kregen.

Wilt u voorkomen dat uw testament onduidelijk is en uw nabestaanden met elkaar naar de rechter moeten? Wij kijken voor bestaande en nieuwe cliënten regelmatig of een testament nog in overeenstemming is met wijzigingen, zoals regelgeving en persoonlijke omstandigheden. Dat doen we ook graag voor u. Heeft u interesse, bel dan gerust met ons secretariaat voor een afspraak.

Bron: Notamail 8 januari 2016, nr 7.